Veniatis - logo Veniatis - Hulp en Ondersteuning

Testament of een levenstestament opstellen?

Een levenstestament is, puur juridisch gezien, niet meer dan een volmacht.
Afhankelijk van wat u wilt vastleggen is een levenstestament of een gewoon testament nodig.

Het ‘gewone’ testament

Een gewoon testament, dat weet bijna iedereen, dient om vast te leggen wat er om en na je dood dient te gebeuren met geld, huis / boot / vakantiewoning, bezittingen en regelt diverse zaken. Mensen kunnen executeur-testamentair worden benoemd, zij dienen er voor te zorgen dat het vastgelegde wordt uitgevoerd zoals bedoeld.
Een testament wordt altijd met behulp van een notaris opgesteld. Deze heeft voorbeelden en beschikt over standaard teksten om specifieke zaken te regelen, die met enkele aanpassingen voor uw situatie op maat kunnen worden gemaakt.

Een testament wordt door de notaris geregistreerd in het centrale register dat hiervoor is ingericht en het is voor de wet een notariële akte en heeft als zodanig een bepaalde status. De kosten kunnen uiteenlopen van zo’n 800 euro tot enkele duizenden euro’s.

Het levenstestament

Bij het levenstestament is er een keuze. Een notaris kan u hiermee goed helpen en ook het levenstestament kan worden geregistreerd. Dit is echter niet een vereiste voor de geldigheid ervan. Een levenstestament kan niet, en dit is een belangrijk verschil, worden gebruikt om dingen na uw overlijden te regelen, zoals het vastleggen van een erfenis. Voor de wet kan het levenstestament dus worden geregistreerd. Maar daarnaast mag zij ook worden opgesteld als een zogeheten onderhandse akte. Deze onderhandse akte word niet geregistreerd maar wordt, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, toch als rechtsgeldig document gezien. Ook in het levenstestament kunt u mensen aanwijzen en specifieke bevoegdheden en taken aan hen toewijzen.

Hoe kan ik een levenstestament opstellen

U kunt dus, in uw eentje, thuis, een levenstestament opstellen, als u dat zou willen. Zo lang het wordt opgesteld en verwoord op een manier die geldig is, en bevestigd word op de juiste wijze, zal het levenstestament net zo geldig zijn als een notarieel testament. Een levenstestament kan vele onderdelen en bepalingen bevatten.

Op hoofdlijnen onderscheiden we drie gebieden waarop u uw eisen, uw wensen en voorkeuren kunt vastleggen in een levenstestament:
1. Leven en Gezondheid
2. Financiële en Zakelijke belangen
3. Alles tot en met het overlijden

Het is goed om te beseffen dat als er sprake is van een testament, de inhoud daarvan kan botsen met wat u vastlegt in een levenstestament. Daar moet dus enige zorgvuldigheid worden betracht.

Registergoederen

Daarnaast is het zo dat specifiek registergoederen niet zomaar kunnen worden geschonken of verdeeld middels een levenstestament, simpelweg omdat de wet hiervoor altijd een notariële akte vereist. Denk hierbij aan woningen en boten bijvoorbeeld.

Kosten van een levenstestament

Een levenstestament bij een notaris begint bij ca. 250 euro en kost al gauw zo’n 500 euro.
Veniatis is goedkoper en onze levenstestamenten worden al jaren gebruikt in situaties van verhuizing naar een verzorgingstehuis, terminale ziekte en als aanvulling op een bestaand testament.

Wil je meer informatie of wil je een afspraak plannen: neem dan contact op!
Bent u niet woonachtig in Borne maar wel in de regio Twente, in de omgeving van Hengelo, Hertme, Deurningen, Delden, Borne, Saasveld, Zenderen, Bentelo, Enschede, Oldenzaal, Ambt Delden, Weerselo of Haaksbergen? Neem gewoon contact met ons op!
Wij werken in de hele regio en nemen daarnaast soms ook uit andere regio's opdrachten aan zoals Zwolle, Limburg, Gelderland, Groningen en Zuid-Holland.
COOKIES EN PRIVACY - 
Doorgaan met gebruik is akkoord gaan met: cookies, scripts, ip informatie voor statistiek, performance, content analyse en gebruik.